sunnuntai 23. elokuuta 2015

Sisustusviirejä

Joskus kolmisen vuotta sitten ompelin nämä ensimmäiset viirit omille lapsilleni Tilda-kankaista. 
Nimiviirejä Tilda-kankaasta 
Sitten tein viirejä lahjoiksi pikkusukulaisille ja lasteni kavereille. 










Edelleen teen niitä silloin tällöin - viimeksi tällä viikolla, kun tyttäreni kaveri oli toivonut sellaista syntymäpäivä-lahjakseen. 



Sisustusviirien tekeminen ei ole hankalaa, mutta mitä huolellisemmin työn tekee, sitä siistimpiä niistä tulee. Jos malttaa leikata osat huolella ja silittää kankaita työn edetessä, on myös ompelu huomattavasti helpompaa ja nopeampaa.

Ensin valitaan viireihin sopivat kankaat ja leikataan niistä halutun kokoiset kolmiot. Itse käytän leikkaamiseen paperikaavaa, jonka olen joskus tehnyt. Toki muitakin muotoja voi käyttää, jos niin tykkää. 
Tämän viirin kankaat ovat Hanhelista Haukiputaalta









kirjaimet ja tukikangas

Minä applikoin viireihin joskus myös sen omistajan nimen. Niin tehdessäni piirrän ensin kirjaimet ruutupaperille ja leikkaan kutakin kirjainta varten sopivan värisen ja kokoisen kangaspalan.  
Sitten silitetään sekä kolmiokankaat että tukikankaat kirjaimien taakse. Kun kirjaimissa käytetään kaksipuoleista tukikangasta, silitetään kirjaimen nurjaa puolta vasten tukikankaan liimapuoli, toiselle puolelle eli silitysrautaa vasten jää tukikankaan paperi. Kiinnityksen jälkeen paperi poistetaan, kirjaimen liimapuoli asetetaan kolmion päälle ja silitetään kiinni. Muistathan ensin vain mitata oikea kohdan kolmiosta, mihin kirjain sijoitetaan?
applikointia
Kirjain on nyt kiinni kolmiokankaassa ja se ommellaan vielä reunoistaan tiheällä ja kapealla siksakilla, jotta se pysyy ja etenkin näyttää kauniilta ja huolitellulta.
Kun kaikki kirjaimet on ommeltu, on suurin työ tehty. Mikäli et tee applikaatioita, pääset suoraan tähän vaiheeseen eli kolmioiden yhdistämiseen. Sitä varten tarvitaan riittävästi vinonauhaa. Minä jätän molempiin päihin noin puoli metriä nauhaa viirin kiinnitystä varten. 

Taita nauhan päästä noin sentti sisään kuten kuvassa, jotta siitä tulee siisti. 

Taita vinonauha keskeltä. Sen voi myös silittää, jolloin ompelu helpottuu kummasti.






Kolmioiden yläreunat kannattaa tasoittaa leikkaamalla, jotta nauha kiinnittyy niihin hyvin ja reunasta tulee suora.

Neulaa vinonauha yläreunaan kiinni, kankaat jäävät nauhan väliin. Sitten vinonauha vain ommellaan suoralla ompeleella kiinni ja viiri on valmis.



Tältä näyttää tämä valmis viiri. 
Kiinnitin lopuksi tähän työhön yhden keväällä saamistani Hand made -merkeistä. 
Nämä merkit sain tuliaisina Saksasta. Ihania, pieniä juttuja viimeistelemään käsitöitä. Tämä tuliainen olikin varmasti paras ikinä! Kiitos tästä kuuluu siskolleni!
Muutama viiri minulla on yleensä laatikossa jemmassa siltä varalta, että joku sellaisen tahtoo. Ja aina tulee myyjäisiä, juhlia tai muita tilaisuuksia, joissa niille voi olla tarvetta. Aina kun ei tule ompeluinspistä eikä aikaakaan ehkä ole juuri silloin, kun niitä tarvitaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti