lauantai 8. elokuuta 2015

Huovutustaidetta päiväkotiin

Nyt voin vihdoin paljastaa, mikä se aiemmin mainitsemani isompi projekti on. Olen tehnyt tilaustyönä huovutustauluja uuteen päiväkotiimme ja olen aivan otettu siitä, että sain moisen kunnian! 
P(äivä)K(oti) -taulut
Kivikon uusi päiväkoti
Päiväkoti on niin uusi, että sen ovet avataan vasta yli-huomenna. Sain ihan vapaat kädet töiden suunnitteluun. Oli helpottavaa huomata paikkaan tutustuessani ensimmäistä kertaa, että sisustuksessa ja rakennus-materiaaleissa oli käytetty iloisesti kaikenlaisia värejä sekaisin, eikä värisuunnitelmakaan rajannut omaa suunnitteluani.

Näiden töiden suunnittelu alkoi silloin eräänä kesäkuisena yönä, kun oli pakko nousta piirtämään. Minulla oli useampikin vaihtoehto tauluihin, mutta jotenkin juuri näistä tuli ne, joita aloin kehittää. Saatat ajatella, miksi P ja miksi K? En tiedä, mistä se oikein tuli, mutta nehän voisivat tulla vaikka PäiväKoti-sanasta, ja toisaalta peellä ja koolla alkavia hauskoja juttuja löytyi paljon työstettäviksi. 
Perhosista se alkoi

P-kirjaimen leikkasin kankaasta, joka punainen pinkeillä palloilla, ja applikoin sen ompelukoneella paikoilleen. Perhoset, pilven ja puput olen tehnyt märkähuovuttamalla villat, leikkaamalla ne kuvioiksi ja neulahuovuttanut paikoilleen. Perhosten päissä käytin pieniä massapalloja, joiden päälle märkähuovutin villan.
Osat sommiteltuina paikoilleen

Vaalea pupu
Pupujen kasvot kirjoin ja ompelin niille napit silmiksi. Silmiin maalasin akryyliväreillä iirikset. Vaalean pupun hännäksi tein tupsun.
Tummempi pupu
Koristeluissa olen käytettänyt ainakin neulahuovutusta, paljetteja ja kirjontaa. Taustan taivaan ja nurmikon maalasin kangasväreillä, jotka tilasin EMO-tuotannosta.
Valmis P-taulu
K-taulun tein vastaavasti. Aloitin kimalaisesta, jolla on tyllistä tehdyt siivet. Ne on koristeltu helmin ja kirjomalla, tuntosarvien päässä on puuhelmet. K-kirjain on leikattu keltaisesta kankaasta, mutta sen applikoin kiinni nyt käsin erimittaisin pykäpistoin kirjontalangalla.
Kimalainen ja K-kirjain
Seuraavaksi huovutin kukan. Lehdissä ja varsissa käytin mukana Novitan vihreää merinovillaa, jossa on pidemmät kuidut kuin normaalissa karstavillassa. 

Sitten aloin huovuttaa kukkoa - tai kanaa. Aluksi en tiennyt kumpi siitä tulee, mutta ei sillä ollut väliäkään, kun molemmat alkaa onneksi samalla kirjaimella ;) Kaikkien mielestä siitä tuli kuulemma selvästi kukko. Kukko on tehty vastaavasti kuin puput, sekaisin erilaisia tekniikoita käyttäen.

Koo niin kuin kukko
K-taulussa olisin voinut käyttää mallina vaikka tätä meidän Koota eli kissaa, mutta ehkä jossain seuraavassa työssä sitten... 
Koo niin kuin kissa
No mutta tällainen K-taulusta lopulta tuli. Siihen on myös maalattu kangasväreillä taustat.
K-taulu valmiina
Pohjana töissä olen käyttänyt Huopaliike Lahtiselta tilaamaani esihuopaa, huovutusvillat on Ylistaron ja Pirtin kehräämöistä. Puutavaran kehyksiin hankin Lahdenperä Oy:stä, josta saa äärettömän hyvän palvelun ja loistavaa puutavaraa. Kehykset tulevat pysymään suorina seinissä, mikä on minulle tärkeä juttu. Jos teen oman työn viimeisen päälle, en todellakaan halua pilata sitä huonoilla kehyksillä!

Peen ja Koon koko on 60*60 cm. Työt nidoin kiinni mieheni tekemiin kehyksiin ja huovutin kulmat neulalla, jotta ne ovat mahdollisimman siistit. Kiinnitystä varten takana on rautalanka.

Saman paikan toiselle seinälle minulla on työn alla vielä yksi työ, joka tulee olemaan aika paljon suurempi. Siitä kerron lisää vähän myöhemmin, toivottavasti jaksat odotella. 

Uusia kuvia odotellessa voisin lisätä tähän vielä aiemmin tekemiäni julkisten paikkojen töitä.
Opinnäytetyöni Kemin kotihoitokeskuksessa
"Honka" Digipoliksen Studiotalossa
"Pallot" -työ Lapin AMK:lla
Viime kesänä sain tehdä myös ison työn. Kemin vanhan palolaitoksen seinään oli taiteilija Liisa Rautiainen aikanaan maalannut kaksiosaisen työn Valvova silmä. Palolaitos purettiin uuden tieltä ja nämä työt haluttiin säilyttää jossain muodossa. Minua pyydettiin huovuttamaan työt uuden pelastuslaitoksen seinälle. Työt ovat 1*1 metrin kokoisia. 

Tämä oli suurenmoinen projekti minulle ja olen erittäin ylpeä ja kiitollinen siitä, että sain työn tehtäväkseni! 
Valvova silmä, molemmat työt

Valvova silmä, osa 1

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti