perjantai 31. heinäkuuta 2015

Ikkunanpesua ja uusia verhoja - pihaa unohtamatta

Meni pitkään ennen kuin sain aloitettuakaan ikkunanpesua tälle kesälle. Yleensä olen pessyt ikkunat ja matot jo hyvissä ajoin, mutta nyt en vain saanut aikaiseksi aloittaa. Jotenkin tämä kesä on vain mennyt sitä kesää odotellessa. Eihän tässä mitään kiirettä toki ole, ehtii ne hyvin vieläkin - pakkasten tuloon kuitenkin on (toivottavasti) vielä kauan! Nyt on kuitenkin suurin osa ikkunoista pesty, enää kuusi jäljellä... 

Giselle ja Giselle uni -kankaat Eurokankaasta
Ikkunanpesuinspistä odotellessani sain ommeltua yhteen huoneeseen uudet verhot. Etsin varmaankin pari vuotta sopivaa verhokangasta, eikä sitä vain tuntunut löytyvän. Halusin kankaassa olevan valkoista ja vaaleansinistä. Yhtäkkiä alkukesästä oikea kangas tuli vastaan, kun en sitä etsinyt. Satuin vain pitkästä aikaa menemään Tornion Eurokankaaseen - ja siinä se oli, ja vielä tarjouspöydässä. Valkoinen Giselle Uni -kangas maksoi 3,-/metri ja kuviollinen Giselle 5,-/metri. Kauan ei tarvinut ihmetellä, ottaisinko kankaat vai en.

Verhot ompelin näin:

Ensin leikkasin hulpiot pois sivusaumoista (tämähän tehdään siksi, ettei sivut ala vetää pesunkaan jälkeen) ja ompelin ne. Käänne on noin 1+1 cm.
Sivusaumat


Sivusaumojen jälkeen käänsin yläreunan, kiinnitin siihen verhonauhan ja ompelin sen kiinni. Ompelin verhonauhan yläreunan kankaan taitteesta noin sentin päähän, jotta reuna näyttää kivemmalta. Verhonauhan löysin kotoa, mutta se ei ollut kyllä paras mahdollinen. Siinä ei ollut takana paikkaa, mihin tanko pujottaa, joten ompelin nauhan kiinni niin, että tangon sai ommelten väliin. Kujasta tuli sen verran tiukka, ettei nauhoja tarvinut kiristää, vaan rypytys tuli luonnostaan kun verhon pujotti tankoon.
Yläreunan käänne

Verhonauhan ompelu

Ennen alareunan ompelua täytyi varmistaa, että verhoista tulee sekä samanmittaiset keskenään että oikean mittaiset ikkunaan. Käänne näissä verhoissa on n. 15+15 cm. Alakäänteeseen kannattaisi ommella myös taskut painoille, mikäli kangas on ohutta ja kevyttä, kuten tämä. Minä nyt skippasin tämän vaiheen, koska en ollut painoja hankkinut. Ompelen taskut jälkikäteen, jos joskus saan painot näihin hankittua. Verhot todellakin laskeutuvat nätimmästi, jos painoja käytetään.
Alareunan kääntäminen
 Tältä verhot sitten näyttävät ikkunassa:
Tässä kuvassa näkyy myös muutama vuosi sitten Tarapaapasta Kesälahdelta ostettu yksisarvinen, johon ei kyllästy koskaan. Se on todella kaunis ja taitavasti tehty perinteinen mobile.
Vielä on pakko loppuun lisätä jokunen kuva pihalta, jossa alkaa mun lempparikasvit vihdoin olla kauneimmillaan. 
Jasmike

Kangasajuruoho
Viime kesänä istutetut pionitkin alkavat päästä kukkaan. Vielä ne eivät ole kovin tuuheita puskia, mutta kukkivat jo komeasti. Vanha, siis todella vuosikymmeniä vanha, pionimme kasvaa varjossa ja sen kukintaa saa vielä odotella. Nuppuja on kyllä kymmeniä, joten on mitä odottaa. Lajikkeita en osaa kertoa, mutta nämä uudet pionit ostettiin viime vuonna Oulun puutarhamessuilta.

Metsämansikoita
Pihallamme kasvaa vielä myös metsämansikoita. Suuri osa sen kasvupaikasta on kaivettu pois tänä kesänä, mutta näyttää niitä löytyvän. Nam!

Yksi lapiokin taisi unohtua kukkapenkkiin kesäkuussa... Sitkeästi se jaksoi noutajaa odotellessaan toimia tukena karhunköynnökselle ja päivänliljalle :)

Ihanaa viikonloppua teille kaikille! Minä aion nauttia siitä ystävien ja yhden tämän kesän kohokohdan, Satama Open Air -festareiden muodossa. Säiden haltija saisi mielellään olla edes kohtuullisen armollinen tänään ja huomenna, mutta eiköhän se tunnelma korvaa pienen sateenkin, jos sikseen tulee?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti