lauantai 18. heinäkuuta 2015

Valmista tuli!

Eilen sain uudistuneen lipastoni kotiin, tänään ehti ovet ja loput nupitkin paikoilleen. Tyytyväinen olen!

Tältä lipasto näyttää nyt:
Valmis
ja tältähän se näytti vielä vähän aikaa sitten:
Lipasto alkuperäisessä kunnossa
Uudistus meni näin:


Hiottu ja hiomaton laatikko
Ensin osat irrotettiin ja hiottiin. Hiomiseen käytettiin hiomakonetta, mutta osittain joutui hiomaan myös käsin. Oli paikkoja, johon ei koneella päässyt ja lopuksi pinnat viimeisteltiin käsin hienolla hiekkapaperilla.
Pintakäsittelyaineet
Kun kaikki osat oli hiottu, pinnat puhdistettiin ja petsattiin. Tilasimme Värisilmästä Dicco Color DC -petsiä, väri TVT 856R. Meillä olisi löytynyt kotoa vähän vaaleampaa petsiä ja meinasin jo kärsimättömänä käyttää sitä, kun tuntui liian pitkältä ajalta odottaa muutama päivä saadakseni oikea väri käyttöön. Onneksi kuitenkin maltoin mieleni ja odotin, sillä kyllä tämä uusi väri vastaa lähes täydellisesti sitä, millaiseksi olin lipaston mielessäni kuvitellut. Petsauksen tein sienellä ja siveltimellä. Aluksi näytti, että pinnasta tulee lähes musta, joten koitin vähän säästellä petsiä ja väristä tulikin parempi, kun sitä ei käyttänyt niin reilusti. 
Lipasto petsattuna
Petsi kuivui tosi pian, eikä tarvinut odotella pitkään, että pääsin lakkaamaan pintaa. Pintalakkaus tehtiin Kiva-kalustelakalla, puolikiiltävällä sellaisella. Pinta tarvitsi kolme kerrosta lakkaa, pöytälevyyn laitoin vielä neljännenkin kerroksen. Aluksi säikähdin ja meinasi itku tulla, kun pinta näytti valkoisen kirjavalta. Se oli kuitenkin vain merkki siitä, että lakka ei ollut kuivaa ja kesti vain hetken kun oikea väri palasi. Lakkausten välissä piti tehdä varovainen välihionta erittäin hienolla hiekkapaperilla, että pinnasta tuli sileä.
Lipasto lakattuna
Tässä hommassa ei muuten kannata säästellä välineissä! Kyllä huomaa, millainen ero työn tekemisessä ja sen jäljessä on kun käyttää halpoja ja huonoja siveltimiä tai kunnollisia. Sitä paria euroa ei tässä kohtaa kantsi pihistää (melkein suosittelen jättämään vaikka yhden suklaalevyn syömättä...)

Nupit lipastoon tilasin netistä Arvo-Helat Oy:stä. Ihan älyttömän nopeaa toimintaa - tein tilauksen torstaina ja perjantaina sain viestin Netpostiin, että paketti olisi noudettavissa postista. Kiitos siitä heille! Ja nuppien hintakin oli vähintäänkin kohtuullinen.

Boråstapeter Vintage 1603
Pari päivää lipasto sai kuivua pajalla ennen kotiin kuskaamista. Nyt se on paikoillaan ja odottelee käyttöä. Taidan odotella sadepäivää, että maltan alkaa täyttämään laatikoita. Näin harvinaisen aurinkoisilla ja lämpimillä säillä olen mieluummin ulkona. Mutta eikö vain se sovikin paremmin nyt tuon seinän ja taulun pariksi? 

Seinässä on Värisilmästä tilattu Boråstapeter:n Vintage 1603 -tapetti, josta ehdin myös haaveilla parisen vuotta.

PS. Saattaa hyvinkin olla, että uskallan myöhemminkin tehdä vastaavia hommia. Aikaahan tämä vei monta päivää, mutta mikäs kiire tässä...

4 kommenttia:

  1. Hyvin on muutostyö onnistunut. Kärsivällisyyttä on vaadittu, jotta tulos on hyvä. Sopii tosi hyvin tuon ison taulun pariksi.
    -Isosisko-

    VastaaPoista
  2. Hei!
    Törmäsin kommenttiisi blogissasi sattumalta näin jälkeenpäin. Kiitos kehuista, mukavaa kuulla että onnistuimme yllättämään iloisesti! :)

    Ystävällisin terveisin,
    Sanna / Arvo-Helat Oy

    VastaaPoista