sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Joulukuulumisia

Mitenkäs teillä meni joulu? Toivottavasti hyvin! 


Meillä on kulutettu aikaa lähinnä lasten ja lastenlasten sekä kissojen ja koiran kanssa. Ulos ei ole tarvinut juuri mennä, kun on ollut niin liukasta, sateista ja tuulista. Sisällä ollaan mm. tehty uutta palapeliä, pelattu Simsiä, herkuteltu ja neulottu. Vihdoin on ollut aikaa ottaa kutimet käteen ja jatkaa keskeneräisiä neuleita. Kerron teille vähän myöhemmin, mitä niistä on syntymässä.


Jouluna tämä meidän vanhempi kissa on ollut vähän kuten mekin, se on vain nautiskellut elämästä ja lähinnä vain laiskotellut...
Pikkukissa taas.. No, ei se ainakaan ole paljon löhönnyt. Varmaan se on nautiskellut kuitenkin. Piti köyttää jo tuo isohko aktivointilelu verhotankoihin kiinni, ettei se kaadu. Pikkuneiti kun tykkää leikkiä sen valoilla, palloilla ja nauhoilla sekä käydä välillä pesemässä tassuja tai juomassa kuusen kasteluvedessä. Pelottaa ihan kun se ravasi ympäri kuusta ja näyttää sotkeutuvan valojen johtoihin. Toistaiseksi kaikki on hyvin!












Joulupukkikin muisti tulla aattona käymään. Saattaa olla, että pukki kävi meillä jo viimeisen kerran. Lapset on jo niin isoja, ettei kuulemma enää tarvisi käydä. Se vaan on aina niin mukavaa, kun isommatkin lapset ja nyt myös lastenlapsi tulee katsomaan pukkia... Mitenkähän käy, jos pukki ei enää tule? 
Joulupukki
Lahjojakin pukki toi, suuri kiitos niistä! Minäkin olin ollut nähtävästi aika kilttinä, sen verran monta pakettia sain :) Mieltä lämmitti tänä vuonna erityisesti isoilta tyttäriltäni saama Äiti-koru, jota en osannut yhtään odottaa. 
Äidin uusi aarre
Muutama päivä on mennyt nyt niin, ettei ole tarvinut miettiä, mitä laitetaan syötäväksi. Mutta nyt, paluu arkeen alkaa taas: Mitä tänään syötäisiin?? Illemmalla on tulossa vieraita ja herkkuja onneksi riittää, vaikka laatikot ja kinkku onkin loppu :)

PS. Huomenna menen ostamaan Sukkalehden =D. 
Pukki ja tontut eivät nähtävästi olleet kuullut toivettani ;)

keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Hyvää Joulua!

Näin aatonaattoiltana taitaa vähän kaikilla olla vielä kädet täynnä hommaa jouluruokien, siivoilujen, kuusen koristelun ja/tai lahjojen paketoinnin kanssa..? Minäkin odottelen jo huomista iltaa - sitä hetkeä kun lahjat on jaettu, haudoille kynttilät viety ja jouluruoka syöty, sitten vain olen ja nautin. Saatanpa syödä pari konvehtia, jos joulupukki niitä minulle sattuu tuomaan ja ehkä otan jopa kutimet käteen, kun en ole muutamaan päivään mitään ehtinyt neulomaan. Se on minulle rentoutumista se! (Toivottavasti pukki on löytänyt myös toivomani sukkalehden, muuta en toivo...)
Muutama päivä sitten tein jouluksi joitain koristeita muovailtavasta massasta. Vähän kuin olisi pipareita tehnyt. Tämä Prismasta ostamani massa kuivui huoneenlämmössä, joten vain kaulitaan, painellaan muoteilla kuviot, tehdään reiät ripustusta varten ja jätetään kuivumaan. Helppoa! 

Koristeet voisi myös maalata tai vaikka laittaa päälle kankaasta tai servetistä kuvion liima-vesiseoksella tai decoupage-lakkaamalla.

Enää näitä ei ehdi tehdä lisää, ainakaan jouluksi, mutta ehkäpä taas ensi vuonna... 
 Hyvää ja rauhallista joulua kaikille! 
Merry Christmas!
God Jul!
Frohe Weihnachten!

lauantai 19. joulukuuta 2015

Linnuille jouluherkkuja

Kuten viimeksi lupasin, tässä tulee ohje lintujen herkkuihin. Nämä tekee hetkessä, joten vielä ei ole myöhäistä, jos jouluksi puihin haluaa ripustaa koristeita ja syötävää. 
lintujen jouluherkkuja
"taikina"
Ohje:

100 g kookosrasvaa
3 dl siemeniä

Sulata rasva kattilassa ja sekoita siihen siemenet. 
yksinkertaiset tarvikkeet















Seoksesta voi tehdä monenmallisia syötäviä. Tässä minulla on tulossa kranssi kakkuvuoassa sekä piparkakkumuottien ja pillien avulla tehdyt sydämet. 

Jos käytät piparimuotteja tai muita avonaisia astioita, tiivistä ne tuorekelmulla, että rasva pysyy sisäpuolella. Pillien kohtiin jää aukko narun tai nauhan ripustusta varten. 













Jäähdytä kylmässä ja irrota muoteista. Jos kranssi ei meinaa irrota vuoasta, lämmitä sitä hieman ulkopuolelta. Laita lopuksi ripustusnaru ja herkut ovat valmiita tarjottaviksi. 

 Iloista joulunodotusta :)

tiistai 15. joulukuuta 2015

Pussukka juuttikankaasta

Vielä ehtii tehdä pieniä lahjoja jouluksi vaikka ystäville! Itse ompelin tyttären koulun joulumyyjäisiin pari kuvassa olevaa pussia ja tein linnuille herkkuja pihalle. Ajattelin jakaa teillekin nämä kivat ideat: tänään ommellaan pusseja ja ensi kerralla tehdään linnunruokia.
Eräänä iltana istuin lattialla ja mietin, mitä ihmettä tekisin näistä juuttikankaista, joita oli metreittäin. Aloin selata nettiä ja löysin ihanan ohjeen, jota päätin hyödyntää. Ohje pussukkaan löytyy tästä blogista:  

Ompelin jokaisesta pussukasta vähän erilaisen, ja käytin niihin ainakin neljää erilaista servettiä. Kuvissa tosin näyttää nyt vain olevan yhtä mallia.

Kuvien liimauksessa kannattaa olla varovainen ja käyttää reilusti liima-vesiseosta, ettei kuvaan jäisi hirveästi valkoisia, irrallaan olevia kohtia. Kiinnitys tulee tehdä kuvaa painelemalla (keskeltä reunoille), ei siveltimellä vetämällä. Ohut servetti ei kestä niin kovaa käsittelyä vaan repeää. Varsinkin reunoissa kannattaa olla huolellinen. Käytin itse liimatessa myös pussin sisäpuolella suojana muovipussia, ettei liima leviä joka paikkaan. Kestää aikansa ennen kuin liima kuivuu, joten märkänä kuva näyttää ihan eriltä kuin sitten valmiina. 
työvälineitä
kuvan kiinnitystä
 Tällaisia näistä sitten tuli:
käytä vaikka kukkaruukun suojana

tai lahjapussina
Yhdeksän yötä vielä jouluun on...

sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Pikkukoiran palmikkoneule

Näin Lucian päivänä voitais tehdä jotain vähän erilaista? Mitäs sanotte tästä? Pikkuisen villakoiran oma neuletakki. 

Yllä olevista kuvista on vaikea nähdä, miltä puku oikeasti näyttää. Tässäpä siis pari kuvaa vähän lähempää.
Neuleen etu- ja takakappaleen kuvio-osa
koiran neule alapuolelta
koiran neule päälypuolelta

Ohje neuleeseen löytyy Debbie Bliss:n uudesta Villaiset koirat -kirjasta. Mallin nimi on Palmikkoneule. Kirjan ohjeessa on käytetty huomattavasti paksumpaa lankaa, mutta takki on siinä neulottu myös huomattavasti isommalle koiralle. 
Debbie Bliss: Villaiset koirat -kirja
Minä käytin Novitan Florica -lankaa, jonka jämäkeriä löytyi kotoa. Mittasin lahjan saajan ja sovelsin sen mittoja työhön. Oikeasti pääsin kyllä helpolla, sillä silmukkamäärä tuli ohjeen mukaan ja vain pituutta jouduin muokkaamaan. Toiveena oli tosin pinkki neule, mutta nyt kävi näin, että tästä tulikin sininen... 

Kirjassa oli muuten todella hauskoja neuleita koirille :) 

 Hyvää kolmatta adventtia! Enää 11 yötä jouluun...

sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Virkistystä ja vapaaehtoistoimintaa

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Hypistelymuhveja työn alla
Tällä viikolla on vietetty vapaaehtoisten viikkoa. Haluan kirjoittaa aiheesta muutaman sanan siksi, että olen itsekin mukana parissa vapaaehtoistoiminnassa ja näen tällaisen toiminnan erittäin tärkeänä. 

Jos olette blogiani aiemmin seuranneet, tiedättekin jo, että olen mukana Lankakerä-ryhmässä. Siellä neulomme hyvän-tekeväisyysperiaatteella eri kohteisiin erilaisia juttuja. Vähän aikaa sitten toimitimme noin 250 paria villasukkia päiväkoteihin ja nyt teemme muistisairaille muhveja.

Lankakerä-ryhmälle järjestettiin oma virkistäytymisilta tällä viikolla. Saimme aikaan mm. tällaisen yhteisen taideteoksen, joka koottiin Majakkatalon seinälle. Tietämättä, että teemme yhteistä työtä, jokainen työsti omaa kuvaansa. Työstä syntyi myös "runo" niin, että kuvailimme teosta muutamalla adjektiivilla ja näitä käytettiin sitten runossa. Hauskaa yhdessä tekemistä :)
Lankakeräläisten taideteos













Toimin myös Leijonaemot ry:n vapaaehtoisena vertaisohjaajana. Tällä viikolla olin esittelemässä toimintaamme vapaaehtoisten päivässä. Tästä toiminntasta saatan kertoa myöhemmin enemmän, se on niin lähellä sydäntäni.

Eilen kävimme koko perheellä OYS:ssa, jossa tapasimme myös Janne Niinimaan ja Pietarinkadun Oilersien miehiä. Hekin olivat hyväntekeväisyysasialla, kertomassa kuinka lauantaina 19.12. Oulun jäähallissa pelattavan hyväntekeväisyysottelun lipputuloista suurin osa lahjoitetaan OYS:n osasto 51:n pikkupotilaiden hyväksi. Ihan loistavaa! Pääsimme myös samaiseen halliin katsomaan  Kärpät-HIFK -jääkiekkopeliä ja tapaamaan Kärppä-pelaajia pelin jälkeen. Ihan mahtavaa! Tämäkin tilaisuus pikkupotilaille oli järjestetty vapaaehtoistyöllä. Kiitos siitä!
Mikä tunnelma hallissa: Kärpät-HIFK 8-2
Vapaaehtoistyö antaa paljon - minulle ainakin se antaa enemmän kuin ottaa. Voihan siitä tehdä työtäkin, tekemistä varmasti riittäisi. Johonkin on vain vedettävä raja, mitä vapaaehtoisesti pystyy ja jaksaa tehdä, ja mikä kuuluu sitten ammattilaisten tehtäväksi. 

Muistakaahan vapaaehtoiset ja muutkin myös virkistäytyä välillä! Virkistystä itselleni on nyt tullut paitsi vapaaehtoisten muistamisten ja juhlimistamisen kautta myös viettämällä aikaa perheen ja ystävien kanssa. Tänään on sitten ihan lepopäivä. Ehkä se osittain kuluu jonkinlaisia käsitöitä tekemällä ja joulua suunnitellessa... 

keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Pöllöillään

Pikkuinen Reetta-ystävämme on paljon perheeni mielessä. Reetan voimaeläin on pöllö, mikä näkyy monessa paikassa, ei vähiten hänen tekemässään taiteessa. Reetta on nuoresta iästään huolimatta äärettömän lahjakas monessakin asiassa. 
Reetan alkuperäinen taulu OYS:ssa
Kukapas se ei pöllöistä tykkäisi? Minäkin olen vuosien aikana virkkaillut pöllöjä. Ensin tein yhden tyttäreni kaverille synttärilahjaksi. Lahja oli niin mieluisa, että päivänsankarin muutkin vieraat halusivat samanlaisen. Niin näitä alkoi syntyä pikkuhiljaa lahjoiksi ja jotkut ovat löytäneet kotinsa tai tiensä lahjapakettiin mm. myyjäisistä.
Lahja
Minun pöllöillä on jokaisella oma persoonallisuutensa ja nimensä, yksikään ei ole samanlainen kuin toinen - vaikka ulkoisesti saattavat muistuttaa toisiaan.
Ilmari, Kerttu, Hilda ja Onni


Pöllöjen tekeminen on leppoisaa puuhaa ja onnistuu vähemmän virkanneiltakin. Ensin virkataan kaksi samanlaista kappaletta, vartalon molemmat puolet korvineen. Olen itse käyttänyt näihin Novitan Miami -lankaa, joka on mukavan pehmeää. 
Virkataan myös silmät ja nenä, ommellaan ne kiinni toiseen kappaleeseen. (Silmät ja nenän olen virkannut ohuemmista virkkauslangoista.) Tämän jälkeen virkataan kappaleet yhteen nurjat puolet vastakkain kiinteillä silmukoilla, mutta jätetään täyttöaukko. Aukosta pöllö täytetään vanulla ja virkataan reuna loppuun asti kiinni. Pöllöjä voi koristella vielä haluamallaan tavalla. Muistathan kiinnittää kaikki osat tiukasti ja hyvin kiinni, etenkin jos pöllö tulee pienen lapsen käyttöön!
 Pöllöjen myötä lähetän paljon voimahalauksia Selviytyjä-Reetalle perheineen, 
olette rakkaita!
Eevertti ja Emilia

sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Pikkukissa tuli taloon

Meille muutti viikko sitten uusi, pikkuinen perheenjäsen. Pienen Helkan piti muuttaa meille jo paljon pienempänä eli loppukesästä, mutta monien mutkien kautta se onnistui vasta nyt.

Tässä ollaan ensi kertaa katsomassa vauvaa:
Tämä oli jo aika lähellä sitä hetkeä, kun pennun piti muuttaa meille:
Riiviö tykkäsi kenkien lisäksi mm. iskän takin nauhasta:
Emo vieroitti pennun kesällä, ja sen jälkeen sijaisemon virkaa alkoi hoitaa uroskissa:
Vihdoin oli aika tulla kotiin. Pipsa kävi uteliaana tutkimassa, mikä ihme tämä kaveri on ja onnistui (ja onnistuu vieläkin) pelottelemaan pienempäänsä.
Reppana pelkäsi aluksi kaikkia ja kaikkea. Lopulta se sai itsensä paikkaan, josta ei meinannut millään päästä pois. Tarvittiin mandariinin ällöttävää hajua, joka puistatti niin paljon, että piti peruuttaa pois kiipelistä.
Yksi pikkuisen lempipiilopaikoista on mennä maton alle. Aluksi kun ei ruoka eikä mikään neste maistunut, syötimme sille kermaa lääkeruiskulla ja jauhelihaa kädestä vähän kerrallaan. Nyt on ruokahalu jo paljon parempi kuin Pipsalla...
Nyt viikon päästä pentu on jo rohkaistunut ihmisten suhteen. Se tulee kiehnäämään jalkoihin, leikkii varsinkin lasten kanssa ja tutkii uteliaana joka paikkaa. Toisen kissan kanssa kohtaaminen ei vielä suju ihan ongelmitta, mutta eiköhän sekin tästä pikkuhiljaa, kun pääsevät tutustumaan ja tottumaan toisiinsa. Pipsakaan ei jouda enää vain laiskottelemaan, kun täytyy ihmetellä, mitä talossa oikein nykyään tapahtuu.

Hyvää ensimmäistä adventtia! 
Tänään me saammekin vieraita, minkä kunniaksi ajattelin leipaista nyt vähän joulutorttuja.