sunnuntai 26. elokuuta 2018

Betoniaskartelua

Oletko kokeillut betoniaskartelua? 

Minulla se on ollut mielessä ja to do -listalla jo pitkään, mutta joku viikko sitten - lämpimänä ja aurinkoisena kesäpäivänä toteutin tämän ajatuksen, jonka epäilin jo jäävän ikuiseksi suunnitelmaksi.

Tarvitset:

sementtilaastia
vettä
ruokaöljyä
sekoitusastian (vaikka ämpäri)
lapion tai vispilän
muotteja

En hoksannut ottaa tekovaiheessa yhtään kuvaa, mutta näin se menee:

Laita ämpäriin laastia tarvitsemasi määrä ja sekoita siihen hieman vettä. Mössö ei saa olla liian löysää, joten lisää vettä hyvin varoen. Jätä valmis, puuromainen laasti ämpäriin 15-30 minuutiksi tekeytymään.

Jos käytät esim. muovimuotteja, käsittele niiden sisäpinta ruokaöljyllä. Tämä helpottaa muotin irroittamista.

Sekoita laastia vielä kerran ennen valamista. Kaada laasti muottiin ja taputtele sitä riittävästi ilmakuplien poistamiseksi. 

Peitä muotit muovilla ja jätä ne tasaiselle alustalle kuivumaan 3-5 päiväksi. Pinta tarvitsee välillä vähän vettä. Joten jos sataa, avaa muovit ja anna betonipinnan kastua, muutoin sumuttele sitä aika ajoin. Betonista tulee kestävää, kun se kuivaa hitaasti. Muotin poistamisen jälkeenkin voit vielä kastella työtä ja antaa sen kuivua edelleen muovin alla vuorokauden verran.

Itsellä oli tarkoitus testata valua pieniin kumisaappaisiin, jotka vartavasten hain kirppikseltä. 

Massaa jäi, joten upotin siihen ensin pitsiliinan. Betonista märän liinan laitoin pienen hillopurkin päälle kuivumaan, jotta sain sen haluttuun muotoon.
Riittipä sitä betonimössöä vielä vuorenkilven ja raparperin lehdellekin. Vuorenkilvestä huomaa, että sitä ei ole saanut taputeltua riittävästi ilmakuplien poistamista varten, joten siihen jäi rumia reikiä.















Tämä(kin) oli koukuttavaa puuhaa, ja voisin tehdä jotakin kivaa vielä. Ideoita ainakin riittäisi.
Kuten huomasit, hoppuisan hommaa tämä ei ole. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti