sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Hyvää pääsiäistä!

Pääsiäinen pääsi vähän yllättämään tänä vuonna! Rairuohot jäi kasvattamatta, pääsiäiskoristeet laittamatta. Osittain se oli ihan tietoistakin unohdusta, pikkukissamme nimittäin tykkää hirveästi kaikesta kivasta. Ajattelin pääsevämme helpommalla, jos tänä vuonna skippaisimme koristelut...


Yhden hauskan pääsiäisvinkin haluan teille kuitenkin jakaa. Hyvin ehtii vielä värjätä kananmunia! 

Perinteisesti ennen väritimme tyhjiä munankuoria vesiväreillä, mutta tässä vähän erilainen idea: Munia voi värjätä myös erilaisten luonnonvärien avulla. 

Homma onnistuu näin:

Keitä munia ensin 10 minuuttia. 

Tee toiseen kattilaan seos, jossa on 5 dl vettä, 1 tl suolaa ja haluamasi väriaine. Keitä seosta 2-10 min ja jätä se sitten jäähtymään reilun vartin ajaksi. Jos värjäsit veden esim. sipulinkuorilla, kannattaa siivilöidä ylimääräiset pois. Lisää nesteeseen tilkka valkoviinietikkaa ja keitetyt munat. Anna niiden värjäytyä kunnes värin voimakkuus on haluamasi. Mitä kauemmin munat ovat väriliemessä, sitä syvempi ja voimakkaampi väri niihin tulee. Anna munien värjääntyä kuitenkin vähintään vartti, mutta ne voivat olla myös yön yli.

Hyvin värjääviä mausteita ovat curry, paprika ja chili. Sipuleista voi testata tavallisen keltasipulin tai punasipulin kuoria. Marjoista toimivat ainakin mustikat, vadelmat ja karpalot. Myös pikakahvijauhetta, teepusseja, punajuurta tai punakaalta kannattaa kokeilla. 

Ennen värjäystä voit kuvioida munia vaikka
  • piirtämällä vahaliidulla kuvioita ennen värjäämistä. Jos piirrät valkoisella, jää kuvion kohta värittömäksi. 
  • kiertämällä munan ympärille lankaa, narua, kuminauhaa tai pitsiä tai
  • liimaamalla maalarinteipistä leikattuja kuvioita  


 Mikä parasta, nämä munat voi vaikka syödä :)

PS. Värjäyslientä ei kannata heittää heti hukkaan. Sillä voi värjätä muitakin materiaaleja tai vaikka käyttää korttiaskartelussa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti