sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Kuplia ja lapasia

Mukavaa sunnuntaista aamupäivää! Neulotaanko tänään?

Muutama tuttu on kysellyt, miten oikein tehdään kuplalapasia. Ne näyttävät vaikeilta, mutta tulette nyt huomaamaan, että kuplien neulominen onkin hyvin yksinkertaista. Katsotaanko?
Lasten lapasia Novita Ipana-langasta
Tehdäänpä sittenkin tässä samalla heti kerralla lapaset, eikä vain harjoitella kuplia :) Monella jää kuulemma lapaset tekemättä, kun eivät tykkää tehdä peukaloa. Tällä ohjeella sekin on helppoa. 

Ensin neulotaan ainaoikeaa suljettuna neuleena niin, että 1. krs tehdään oikein ja 2. krs nurin. Toistetaan näitä kerroksia pari kertaa (tai haluttu määrä). Tee vielä 2 krs oikeaa ennen kuin vaihdat toisen värin. Neulo tämän jälkeen 4 krs oikeaa toisella värillä (kuvassa sininen).

Vaihda lanka (ruskea) ja neulo 2 silmukkaa oikein. Poimi kolmas silmukka edelliseltä ruskealta kierrokselta. Päästä tällä kohtaa neulottu sininen silmukka puikolta, jolloin silmukan kohdalla olevat siniset kerrokset purkaantuvat. Neulo tämä ruskea poimittu silmukka oikein (siis ihan normaalisti). Tämän jälkeen *neulo 3 s oikein, poimi 1 s edelliseltä ruskealta kierrokselta ja neulo se oikein*, toista *_* kierros loppuun.
Neulo seuraava kierros ruskealla ja sen jälkeen 4 krs sinisellä. 
Nyt tehdään toinen kuplarivi samalla tavalla kuin ensimmäinen, mutta eri kohtaan. Aloitetaan silmukan poimimisella (jälkimmäiseltä äsken neulotulta ruskealta kierrokselta) ja neulotaan sitten 3 s oikein. Toistetaan tätä kierros loppuun. Näin kuplat menevät limittäin.
Tämän jälkeen taas neulotaan yksi kierros ruskeaa ja neljä sinistä. Aina siis ensimmäisellä ruskealla kierroksella poimitaan edelliseltä ruskealta kierrokselta joka 4. silmukka ja toinen ruskea kierros neulotaan oikein. Pikkuhiljaa neulos alkaa näyttä kuplaiselta.

Sitten se peukalo. Minulla on tässä mallilapasessa lankana Novita Wool ja silmukoita 10 puikolla. Tehdään peukalolle paikka toisella ruskealla kierroksella. 

Oikean käden lapaseen tehdään peukalo ensimmäiselle puikolle näin: neulo ensin 2 s oikein (ruskealla), jonka jälkeen 5 silmukkaa oikein erivärisellä langanpätkällä. Siirrä nämä eriväriset silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne uudelleen ruskealla langalla ja neulo samalla puikon viimeiset 3 silmukkaa ruskealla. Nyt on peukalon paikka merkitty ja voit jatkaa lapasen loppuun. 

HUOMAA! Vasemman käden lapaseen tehdään peukalo toiselle puikolle niin, että neulotaan ensin 3 s ruskealla, 5 merkkilangalla (siirrä vasemmalle ja neulo uudelleen ruskealla) ja 2 s ruskealla. 

Jatka kuplaneuletta. Kun lapanen on riittävän pitkä (pikkurilli peittyy), tee loput lapasesta ruskealla samalla kaventaen reunoissa: I ja III puikon alussa tehdään ylivetokavennus ja II ja IV puikon lopussa neulotaan 2 s oikein yhteen. Kun kaikilla puikoilla on jäljellä 2 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi.

Lapanen näyttää nyt tältä:
Kun molemmat lapaset on tehty, neulotaan lopuksi peukalot.

Poimitaan peukalon merkilangan alapuolen ruskealta kierrokselta 5 silmukkaa puikolle. 
Samalla tavalla poimitaan merkkilangan yläpuolelta toiselta ruskealta kierrokselta toiselle puikolle 5 silmukkaa.
Nyt puretaan merkkilanka pois, jolloin syntyy peukalon aukko. 
Otetaan lanka mukaan ja neulotaan peukalo. Ensimmäisellä kierroksella jaetaan silmukat kolmelle puikolle ja samalla lisätään 1 s molemmista reunoista (neulomalla puikkojen välistä 1 s). Näin jokaiselle puikolle tulee 4 silmukkaa (yht. 12 s). Neulo peukalosta riittävän pitkä ja kavenna lopuksi joka puikon lopussa niin, että puikoilla on vielä yhteensä 6 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. 
Kuplalapaset Novita Wool-langasta
Kuplien neulominen on paitsi yksinkertaista, myös koukuttavaa. On mukava kokeilla aina uusia väriyhdistelmiä ja eri lankoja. Kokeileppa vaikka, nämä kaikki on tehty Novitan Nalle-langoista :)

Kuplaneulosta voi käyttää muuhunkin kuin lapasiin. Tässä esimerkiksi pari riviä kuplia paksuista jämälangoista hypistelymuhvissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti