lauantai 30. tammikuuta 2016

Kissasukat

Se Sukkalehti (jota Joulupukki ei tuonut ;) ), on täynnä houkuttelevia sukkamalleja. Saa nähdä, ehdinkö ollenkaan neulomaan sieltä itselle mitään ennen ensi talvea, kun lapset ovat toivoneet yhtä sun toista. 

Näistä Kissasukista piti aloittaa, että saa ensimmäisen tyytyväiseksi.
Sukat Novita Nalle-langasta
Ohje oli muuten selkeä, mutta kantapäätä en siitä oikein ymmärtänyt ja teinkin tiimalasikantapään aiemmin oppimallani tavalla.
Jos yhtään tykkäät Novitan langoista ja neulot niistä sukkia, niin tästä lehdestä löytyy kyllä hyviä ohjeita sekä perussukkiin että vaikeampiinkin malleihin. 
 Mukavaa ja rentouttavaa viikonloppua! 
Ens viikolla alkaa arki sitten ihan toden teolla mullakin...

sunnuntai 24. tammikuuta 2016

Vauvan huovutetut tossut

Meidän sukuun syntyi muutama päivä sitten jälleen uusi vauva :) Hän saa lahjaksi tällaiset tossut tänään (toivottavasti äitinsä ei kuitenkaan näe tätä ennen sitä).
Neuloin tossut tasona Huopasesta ja huovutin ne pesukoneessa. 

Tällaiselta ne näytti pesun jälkeen, vähän tylsältä siis:

Neuloin tossuihin Novitan Nalle -langasta muurahaisenpolkukuvioiset varret, jotka ompelin kiinni. Lopuksi vielä neulahuovutin sydämet jalkaterän päälle ja ompelin pienen Made with love -merkin reunaan. (Muurahaisenpolun ohje löytyy täältä:

Toivottavasti tossuista on iloa ja ne lämmittää pienenpieniä jalkoja lopputalven ajan <3

sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Kuplia ja lapasia

Mukavaa sunnuntaista aamupäivää! Neulotaanko tänään?

Muutama tuttu on kysellyt, miten oikein tehdään kuplalapasia. Ne näyttävät vaikeilta, mutta tulette nyt huomaamaan, että kuplien neulominen onkin hyvin yksinkertaista. Katsotaanko?
Lasten lapasia Novita Ipana-langasta
Tehdäänpä sittenkin tässä samalla heti kerralla lapaset, eikä vain harjoitella kuplia :) Monella jää kuulemma lapaset tekemättä, kun eivät tykkää tehdä peukaloa. Tällä ohjeella sekin on helppoa. 

Ensin neulotaan ainaoikeaa suljettuna neuleena niin, että 1. krs tehdään oikein ja 2. krs nurin. Toistetaan näitä kerroksia pari kertaa (tai haluttu määrä). Tee vielä 2 krs oikeaa ennen kuin vaihdat toisen värin. Neulo tämän jälkeen 4 krs oikeaa toisella värillä (kuvassa sininen).

Vaihda lanka (ruskea) ja neulo 2 silmukkaa oikein. Poimi kolmas silmukka edelliseltä ruskealta kierrokselta. Päästä tällä kohtaa neulottu sininen silmukka puikolta, jolloin silmukan kohdalla olevat siniset kerrokset purkaantuvat. Neulo tämä ruskea poimittu silmukka oikein (siis ihan normaalisti). Tämän jälkeen *neulo 3 s oikein, poimi 1 s edelliseltä ruskealta kierrokselta ja neulo se oikein*, toista *_* kierros loppuun.
Neulo seuraava kierros ruskealla ja sen jälkeen 4 krs sinisellä. 
Nyt tehdään toinen kuplarivi samalla tavalla kuin ensimmäinen, mutta eri kohtaan. Aloitetaan silmukan poimimisella (jälkimmäiseltä äsken neulotulta ruskealta kierrokselta) ja neulotaan sitten 3 s oikein. Toistetaan tätä kierros loppuun. Näin kuplat menevät limittäin.
Tämän jälkeen taas neulotaan yksi kierros ruskeaa ja neljä sinistä. Aina siis ensimmäisellä ruskealla kierroksella poimitaan edelliseltä ruskealta kierrokselta joka 4. silmukka ja toinen ruskea kierros neulotaan oikein. Pikkuhiljaa neulos alkaa näyttä kuplaiselta.

Sitten se peukalo. Minulla on tässä mallilapasessa lankana Novita Wool ja silmukoita 10 puikolla. Tehdään peukalolle paikka toisella ruskealla kierroksella. 

Oikean käden lapaseen tehdään peukalo ensimmäiselle puikolle näin: neulo ensin 2 s oikein (ruskealla), jonka jälkeen 5 silmukkaa oikein erivärisellä langanpätkällä. Siirrä nämä eriväriset silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne uudelleen ruskealla langalla ja neulo samalla puikon viimeiset 3 silmukkaa ruskealla. Nyt on peukalon paikka merkitty ja voit jatkaa lapasen loppuun. 

HUOMAA! Vasemman käden lapaseen tehdään peukalo toiselle puikolle niin, että neulotaan ensin 3 s ruskealla, 5 merkkilangalla (siirrä vasemmalle ja neulo uudelleen ruskealla) ja 2 s ruskealla. 

Jatka kuplaneuletta. Kun lapanen on riittävän pitkä (pikkurilli peittyy), tee loput lapasesta ruskealla samalla kaventaen reunoissa: I ja III puikon alussa tehdään ylivetokavennus ja II ja IV puikon lopussa neulotaan 2 s oikein yhteen. Kun kaikilla puikoilla on jäljellä 2 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä loppujen silmukoiden läpi.

Lapanen näyttää nyt tältä:
Kun molemmat lapaset on tehty, neulotaan lopuksi peukalot.

Poimitaan peukalon merkilangan alapuolen ruskealta kierrokselta 5 silmukkaa puikolle. 
Samalla tavalla poimitaan merkkilangan yläpuolelta toiselta ruskealta kierrokselta toiselle puikolle 5 silmukkaa.
Nyt puretaan merkkilanka pois, jolloin syntyy peukalon aukko. 
Otetaan lanka mukaan ja neulotaan peukalo. Ensimmäisellä kierroksella jaetaan silmukat kolmelle puikolle ja samalla lisätään 1 s molemmista reunoista (neulomalla puikkojen välistä 1 s). Näin jokaiselle puikolle tulee 4 silmukkaa (yht. 12 s). Neulo peukalosta riittävän pitkä ja kavenna lopuksi joka puikon lopussa niin, että puikoilla on vielä yhteensä 6 silmukkaa. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi. 
Kuplalapaset Novita Wool-langasta
Kuplien neulominen on paitsi yksinkertaista, myös koukuttavaa. On mukava kokeilla aina uusia väriyhdistelmiä ja eri lankoja. Kokeileppa vaikka, nämä kaikki on tehty Novitan Nalle-langoista :)

Kuplaneulosta voi käyttää muuhunkin kuin lapasiin. Tässä esimerkiksi pari riviä kuplia paksuista jämälangoista hypistelymuhvissa.

sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Röyhelöitä

Viime kerralla taisin lupailla kertovani, mitä suunnittelin neulovani tästä ihanasta vaaleanpunaisesta Dropsin Lace-langasta. Nyt voin näyttää, kun työ on valmis. 
Drops Lace
Lankakuppila Böökiltä
Langasta syntyi röyhelöhuivi. Huivin ohjeen olen jo kauan sitten löytänyt tästä ihastuttavasta ja inspiroivasta blogista: http://savittjagvetblogg.blogspot.fi/2012/04/sjalens-stickbeskrivning-pa-finska.html 


Tämä Lace-lanka oli yllättävän nopea neuloa, vaikka onkin ohutta. Yksi 100 gramman vyyhtikin riittää loistavasti: tämän kokoisia huiveja yhdestä vyyhdistä saisi kaksi. 

Yleensä en hirveästi tykkää neuloa ainaoikeaa, mutta tässä huivissa se on kaunis. Ohjeesta poiketen tein tähän huomattavasti useamman mallikerran, koska lanka on ohutta ja ohjeella olisi tullut liian lyhyt huivi.




teetee alpakka Pienestä Lankapuodista


Olen tehnyt kerran ennemminkin tällaisen huivin teeteen alpakka-langasta, mutta sen kanssa kävi hetki sitten vähän ohraisesti. Pesin huivin pesukoneessa ja totta kai se huovuttui. No, ei siinä suurta vahinkoa tullut, koska huivi oli venynyt liian pitkäksi. 







Nyt sekin huivi lämmittää mukavasti - vähän vain erinäköisenä :) Minun tulisi näköjään aina käyttää konepestävää lankaa, sillä olen vähän huoleton (= huolimaton) pyykkääjä... 

Tavoitteena oli saada huivi valmiiksi eilisiin juhliin mennessä. Tipalle se meni, mutta ehti se (aamulla tein viimeiset röyhelöt ja päättelin huivin). Vietimme nimittäin eilen Leijonaemojen 10-vuotisjuhlavuoden valokuvanäyttelyn avajaisia ja halusin huivin uudelle mekolleni kaveriksi.


Avajaiset olivat oikein onnistuneet. Oli mukava jakaa kunniakirjoja ja ruusuja Leijonaemo-perheitä auttaneille ihmisille, joista huomasi, kuinka ilahduttavaa ja tärkeää muistaminen oli heillekin. Ja olipa ihanaa, kun kerrankin sai pukeutua mekkoon :) Tällaiset hetket on vapaaehtoistyön helmiä! Erityiskiitos Sarille, että saan jakaa niitä kanssasi!



Nyt on takki vähän tyhjä. Eilen olin ihan rättipoikki. Illalla silti tajusin, että ei ole yhtään neulettakaan kesken! Mutta ei hätää, lankoja onneksi riittää ja pääsin äsken aloittamaan jotain taas aivan muuta...

lauantai 2. tammikuuta 2016

Hyvää uutta vuotta!

Tuokoon alkanut vuosi paljon ikimuistettavia hetkiä, täyttyneitä toiveita, iloisia uutisia ja hyviä päiviä tullessaan meille kaikille!

Näin pyhien aikaan on mukava istahtaa välillä sohvan nurkkaan ja ottaa käteen keskeneräinen neule, antaa ajatusten lentää ja vain istua ja nauttia. 

Ennen joulua neuloin vähän isommat junasukat seiskaveikasta kuin aiemmin: (http://niinuskanblogi.blogspot.fi/2015/11/junasukat-ja-vauvan-myssy.html) Kasvaa nämä pienet vauvat niin vauhdilla, että kauan ei yksi koko mahdu... 

Muutamat isommatkin sukat sain valmiiksi juuri ennen joulua. Joskus on kiva tehdä tavallisia raitasukkia. Kuvan sukat on myös seiskaveikasta neulottu.





Nyt on työn alla joogasukat ystävälle. Nämä neulon Dropsin Fabelista, pitsineuleena on muurahaisenpolku. 
Aiemmin tein samasta langasta, mutta eri värillä tällaiset joogasukat. Tässä parissa on valepalmikkoa.

Pariaatteessa teen aina yhden käsityön kerrallaan valmiiksi asti, mutta joskus keskeneräisiä töitä kertyy muutamakin, kun innostun jostain uudesta työstä tai haluan vaihtaa käsityötä muuten vain. 

Nyt kävi näin ja aloitin myös huivin neulomisen. En enää voinut vastustaa tätä lankaa Böökillä, en vain voinut! Se on yrittänyt lähteä mukaani jo monen monta kertaa. Laitan enemmän juttua ja kuvia tänne, kun työ vähän etenee.
Pakko on vielä tähän loppuun näyttää, kuinka ihanan Jeanne d'Arc Living -mekon löysin ihan sattumalta Torniosta Sisustus Country Heartista. Mekko on puuvillaa, monikäyttöinen siis. Tykkään!
 Hyvää Uutta Vuotta! Happy New Year! Gott Nytt År! Ein Gutes Neues Jahr für Alle!