sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Marraskuu

Marraskuuko harmaa ja ikävä kuukausi? Normaalisti kyllä, mutta tänä vuonna säästyimme loskakeleiltä ja räntäsateilta lähes kokonaan (ainakin toistaiseksi). Tämä sininen hetki, uusi lumi ja siinä tuoreet linnun jäljet ilahduttivat minua eräänä aamuna töihin lähtiessäni. 
Pääsimme todistamaan lokakuun lopulla myös Levillä aivan uskomattomia hetkiä. Lumisateen jälkeen pilvet kaikkosivat ja aurinko alkoi paistaa. Lumoavaa, eikö totta? 
Näihin tunnelmiin olisin mielelläni jäänyt pidempäänkin. 





Mukavia marraskuun päiviä, nautitaan näistäkin ♥

Virkattu Aura-matto

Hyvää isänpäivän iltaa kaikille isille ♥
Viime kesän kesäkäsityönä minulla oli maton virkkaus. Sain jo hyvän aikaa sitten ystävältäni erivärisiä trikookuteita, jotka olivat hänelle jääneet tarpeettomiksi. Mistään niistä ei tullut yksinään mattoa, joten piti päättää minkä väristä mattoa rupeaisin virkkaamaan. Pienet mallipätkät pidin mukanani kädentaitomessuilla ja sieltä löysin mustan kaveriksi lisää kudetta. 
Olin valmiiksi valinnut maton malliksi Lankavan Aura-maton (ohje: https://www.lankava.fi/fi/ohje-virkattu-aura-matto/). Helppo, mutta raskas matto virkattavaksi.

Koko kesä tähän lopulta meni, koska käteni kipeytyi melkolailla isolla koukulla ja paksulla kuteella virkkauksesta. Itse asiassa kärsin edelleen ajoittain samasta vaivasta, luultavasti se on tenniskyynärpää mikä vaivaa. Niinpä tällaisen seuraavaan virkkaukseen menee todennäköisesti aika pitkä tovi.

Valmis matto oli vähän rutussa ulkoreunasta, joten kostutin sen ja jätin toisen pyöreän maton alle painumaan. Sen jälkeen tuli hyvä, olen tyytyväinen :) 
Paikkansa tämä noin 130 cm halkaisijan matto löysi keinutuolin alta.

maanantai 7. lokakuuta 2019

Virkattu keinutuolin matto

Hmmmm... Löysin luonnoksistani yli vuoden vanhan päivityksen. Se jäi silloin kesken syystä, josta kerron hetken päästä.

Meillä kävi viikonloppuvieraita kaukaa (siis jo kesällä 2018 :) ). Pariskunnan rouvan kanssa meillä oli yhteinen harrastus, ja niinpä istuskelimme suuren osan viikonlopusta patiolla virkkaustemme kera. Hän virkkasi vilttiä, ja minusta kuvio näytti mielenkiintoiselta. Niinpä sitä oli pakko alkaa testata, kun edellisen työni kerkesin saada valmiiksi. Ensin mietin, mitä teen, mitä tarvittaisiin, mitä lankaa käyttäisin... Huomasin yhtäkkiä, että todella sopivan värisiä Novitan seiskaveikkoja olisi laatikossa uuteen keinutuolin mattoon. Siitä se ajatus sitten lähti. Kymmenen kerää pussiin ja virkkaamaan.


Virkkasin kaksi kerrosta yhdellä värillä, ja sitten otin summissa pussista seuraavan langan. Vähän katsoin toki, että samaa lankaa ei tule liian tiheästi. Mutta se syy, miksi tämä päivitys jäi kesken, on se, etten löytänyt mistään oikeaa ohjetta malliin - tai edes sen nimeä... Edelleenkään en ole sitä löytänyt, mutta nyt kun ostin kirjan Virkkausmallien käsikirja, siellä oli malli nimeltään Tiiliseinä. Sitä tämä on tähän mennessä eniten muistuttanut, mutta ei ole kyllä sitäkään. 

Malli näyttää monimutkaiselta, mutta se hämää. Virkkaus oli helppoa, ei tarvitse osata virkata kuin ketjusilmukoita ja pylväitä :) 
Mallissa virkataan joka kerroksella 2 pylvästä, *2 ketjusilmukkaa ja hypätään kahden silmukan yli, 2 pylvästä* ja toistetaan *-* kerros loppuun. Seuraava kerros samalla tavalla. Pylväät virkataan aina edellisen kerroksen ketjusilmukoiden kohdalle, jolloin ketjusilmukat jäävät piiloon pylväiden sisään. 

Valmiin työn ympäri virkkasin valkoisen reunuksen kiinteillä silmukoilla. Päihin tämän lisäksi virkkasin 4 pylvästä joka kolmanteen kiinteään silmukkaan.

Tällainen siitä sitten tuli. Kipeän käden ja hartiat sain kaupan päälle. 

sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Ystävän sukat ja rannekkeet

Tänä juhlien vuonna jälleen yksi ystävistäni täytti pyöreitä. Häntä halusin muistaa nimenomaan lämpimällä lahjalla. Neuloin nilkkasukat ja rannekkeet, pehmeät ja lämmittävät hänen paleleville sormilleen ja varpailleen. 


Sukat tein Dropsin Alpacasta, varteen valepalmikkoa neuloen. Alpakka ei välttämättä kestä sukissa päiväkäytössä, mutta yösukkina nämä ovat mainiot. Sitä ajatellen tein varsista lyhyet ja vähän löysät, että sukat saa helposti yölläkin pois.

Valepalmikon ohjeen olen kirjoittanut aiemmin tänne: http://niinuskanblogi.blogspot.com/2016/11/sydansukat.html


Kantapään tein vahvistettuna nurjalta puolen, joka toisella kerralla nostettavan silmukan paikkaa vaihtaen. Näin tulee mielestäni kaunista jälkeä, aika eläväisen näköistä. Yösukkien kantapääthän ei varsinaisesti vahvistusta tarvi :)
Valepalmikkoa neuloin myös sukan päälle.



Valmiisin sukkiin virkkasin reunaan vielä kiinteillä ja ketjusilmukoilla pienen "pitsireunan".
Rannekkeet neuloin Dropsin Florasta, joka oli uusi tuttavuus minulle. Ihana lanka oli neulottavaksi, tykkäsin kovasti!
Näihin sovelsin Dropsin ohjetta Autumn leaves (ohje: https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=5150&cid=19),
missä sovellettu tarkoittaa, että tein alapuolelle samaan valepalmikkoa kuin sukissa.

Vielä kerran, onnea rakas ystäväni siellä kaukana

perjantai 26. heinäkuuta 2019

Räsymattosukkia ja terassin käsittelyä


Räsymattosukkien suosio saattaa olla jo hiipumassa, mutta so what? Olen miettinyt, mihin käyttäisin raitalankoja, joista en niin välitä. Tässä on ollut se ratkaisu jo pitkään, mutta en vain ole ehtinyt toteuttaa sukkia aiemmin. Nyt kun on loma, neuloin itselleni ja miehelleni sukat syksyksi. 

En oikein tiedä, pidänkö näistä omistani vai en,
mutta nämä miehen sukat miellyttää kuitenkin enemmän silmääni.

Käytin sukkiin Novitan yksiväristä 7 veljestä varteen, kantapäähän ja terään. Muut osat tein kahdella erivärisellä Novitan Raita-langalla, kahden kierroksen välein väriä vaihtaen.

-*-*-*-*-*-*-
Ennen lomaani sain käsiteltyä terassimme uuteen uskoon. Muutaman kesän se ehtikin odotella - osittain se oli vielä käsittelemättä kokonaan, kun oli tehty myöhemmin. 

Melkoinen ero, etten sanoisi?

Aiemmin käsittelemätön pinta muuttuu
Aiemmin kertaalleen joskus samalla aineella käsitelty pinta muuttuu
Tämä Kelon värinen Valtti plus on helppo, mukava ja nopea siveltävä. Ensi kesänä voisin vetaista toisen kerroksen, niin tulisi vielä tasaisempi jälki. Ei enää erottuisi "vanha" ja "uudempi" terassin osa.

Nyt nauttimaan helteisestä ja aurinkoisesta perjantai-illasta hyvän musiikin parissa :)

maanantai 15. heinäkuuta 2019

Karhu-lapaset reissukäsityönä

Ehkä nyt ei ole lapasten kulta-aika, mutta bloggaanpa niistä kuitenkin :)
Karhu-lapaset Novitan Nallesta, ohje Rosannan
Kävimme Kuusamossa eräänä toukokuun viikonloppuna, kun oli vielä kylmää. Otin mukaani pari jämälankakerää Novitan Nallea, kolmosen puikot ja puhelimeni. Puhelimestani kaivoin esille Rosannaofmay:n blogista Karhu-kuviot (https://rosannaofmay.blogspot.com/2016/02/karju-eiku.html) ja neuloin mopotytölleni hänen jo viime syksynä toivomansa Karhu-lapaset hieman mallia muutellen. 
Lapaset valmistuikin lähestulkoon reissuviikonlopun aikana, ja loput sitten jääkiekkofinaalia kotona katsellessa. Olipa tytär tyytyväinen, ja kuulostaa lapaset kiinnostavan hänen kavereitaankin :)

Kyllä Rosanna, koulukaverini artesaaniajoilta, on onnistunut tekemään upean mallin. Eikö vain olekin?! Kuvio muistuttaa erittäin paljon esikuvaansa :)

Toivotaan kuitenkin lämmintä loppukesää ja pitkää syksyä, ettei lapasia ihan vielä tarvisi käyttää...

perjantai 21. kesäkuuta 2019

Elämä on runo -peiton reunus ja viimeistely

Ihanaa juhannusaaton iltaa! 

Miten on juhannuksen vietto tähän mennessä sujunut? Me touhusimme pihalla päivän ja äsken grillasimme. Saunan lämpenemistä odotellessa päätin kirjoitella peittokuulumisia.

Lyhykäisyydessään, peitto on nyt valmis! Vielä sen voisi pingoittaa kokonaisena, mutta näissä kuvissa sitä ei ole tehty (eikä vielä todellisuudessakaan).

Valokuvia selatessani tajusin, ettei reunan neulomisesta ole yhtään kuvaa. Se neulottiin I-Cord -tyylisesti kahdella puikolla kääntämättä työtä. Peiton takapuolelle jäi siksi pitkiä silmukoita. Viimeistelyllä saatiin kuitenkin peitosta todella siistin näköinen, myös takaa.

Pitkät langat virkattiin taakse silmukoiksi. 

Ennen virkkausta:
 Jälkeen virkkauksen:
Isompana näkyy hyvin, mikä ero on ennen ja jälkeen virkkauksen:
Sama etupuolelta, reuna siistiytyy kummasti myös sieltä.
Tein ja kiinnitin myös tupsut nurkkiin
Ja valmis!



Viimeinen runo peittoon liittyen on nimeltään 

Elämän kangas

Pitelen elämän pirtaa,
laulun lankaa kehräelen,
kuvitelmain kudelmia,
aatoksien aivinaista.
Koristelen, korjaelen
kauneita elämän kankaan,
selvittelen seittejänsä,
solmujakin sotkuisia,
neuleita kohtalon neitten,
pistoksia pimeyden.

- L. Onerva

keskiviikko 5. kesäkuuta 2019

Elämä on runo -peitto, osa 7

Juhuu!! Kaikki palaset valmiina! Kohta, aivan kohta on peitto valmis!
Viimeinen palanen on nimeltään Kuin suojaavat oksat.
Elämä on runo -peiton viimeinen eli osa VII Kuin suojaavat oksat
Tähän ruutuun liittyy runo 

Kun mummot kuolevat 

Kun mummot kuolevat
heistä tulee kukkaniittyjä ja heinää
ja joistakin mummoista tulee puita
ja he humisevat lastenlastensa yllä,
suojaavat heitä sateelta ja tuulelta
ja levittävät talvella oksansa
lumimajaksi heidän ylleen.
Mutta sitä ennen he ovat intohimoisia.

- Eeva Kilpi

Enää loppupalojen yhdistäminen ja reunuksen tekeminen valmiiksi...

perjantai 31. toukokuuta 2019

Elämä on runo -peitto, osa 6

Ei mene enää kauan tämän peiton valmistumiseen. Mieli alkaa vaellella jo seuraavissa projekteissa: virkkausta, neulomista ja kudontaa suunnitelmissa. Vähän myös ompelua. Lankojen värjäämistä. Kirjomista ja kudontaa... Ainakin niitä on mielessä. On toki muutakin puuhaa, kotona niin sisällä kuin pihallakin sekä mökin remontin suunnittelua. Eipä taida tulla kesällä aika pitkäksi, kun päivät menee kuitenkin enimmäkseen työpaikalla. 

Huomenna on lapsilla kevätjuhlat. Tyttäristäni yksi valmistuu ensihoitajaksi ja yksi päättää peruskoulunsa. Juhlimisen paikka siis :) Tänään olen kuitenkin viettämässä yksinäni vapaapäivää kotona - oli tarkoitus viettää sitä muuten kuin flunssassa. No, ulkona on melkoinen myrsky, joten yritän tehdä mukavia juttuja sisätiloissa ja nauttia hiljaisuudesta.

Elämä on runo -peiton kuulumisia oli aikomukseni päivittää. Osan kuusi palaset ovat valmistuneet, tehty siis tässä vaiheessa paloista 30/35. Hyvältä tuntuu!

Kuudennen palasen nimi on Ei kahta ilman kolmatta. 
Elämä on runo -peiton osa VI, Ei kahta ilman kolmatta

Palasen runo 

12. Kolme kaunista

Kaks´on kaunista kesällä:
Lehti puussa, ruoho maassa,
Minä kohta kolmantena,
Minä lehti liehumassa,
Minä kukka kuulumassa,
Minä heinä heilumassa.

Vaan en huoli, huoli´kana,
Hyvä heinä heilumahan,
Hyvä kukka kuulumahan.

Lemmenlehti liehumahan;
Ei pahat hyvästä tieä,
Ei katalat kaunihista,
Rupalötöt ruskiasta.
Pullosuut punaverestä.

- Kanteletar II:12

Lämpimät onnittelut kaikille viikonloppuna juhliaan viettäville!