lauantai 1. joulukuuta 2018

Joulukuun ensimmäinen

Niin se vaihtui taas uusi kuukausi. Taas! Miten tämä aika niin hurahtaa? Mutta tätä kuuta on odotettu, sillä aina ensimmäisen adventin aikaan alkaa meikäläisen lempivuodenaika eli joulu. 

Viikko sitten oli työpaikkani pikkujoulu ja pääsimme syömään jouluruokaa - nami :) Konkreettisesti siitä alkoi tuntua joulun lähestyminen. (Toinen asia, jota ei voi ohittaa, on joululaulujen kuuleminen/kuunteleminen. Tykkäsi niistä tai ei.) Eilisen illan minä virittelin mm. joulutähtiä ikkunaan, jotta saatiin vähän valoa lumettomaan synkkyyteen. Viritykset jatkuvat pikkuhiljaa joulua kohti mennessä.

Parisen viikkoa olen valmistautunut joulumyyjäisiin, johon artesaanisukulaiseni pyysi minua mukaan. Epäröin hetken, mutta kun ehdin katsomaan löytyisikö varastoistani mitään myyjäisiin mukaan otettavaa, päätin lähteä. Jemmoistani kun yllättäen löysin yhtä sun toista tarjottavaa huomiselle...

Löytyi lapsille lapasia, sukkia, pipoja, essuja, sisustusviirejä
pari virkattua koria, joulukukkien pusseja ja tietenkin TiskiNättejä
pellavatyynyjä, sytykeruusuja, sisustustauluja, kransseja
Tervetuloa jouluostoksille Tornion järjestötalolle huomenissa!

Myyjäisten jälkeen taitaakin alkaa joulukorttien suunnittelu ja tekeminen (ettei vain jäisi viimetinkaan, kun viimeinen postituspäivä on vajaan kahden viikon päästä). Idea kortin mallista vain on vielä hakusessa, eikä tekemiseen aikaakaan jää paljon...

Vaan kerkesin minä joku aika sitten tekemään elämäni ensimmäisen havupallon. Seuraavasta tulee parempi, mutta kyllä tämä omalle pihalle kelpaa. Valotkin vielä puuttuu, mutta nekin tulee kun ehtii laittamaan.

Tarvikkeet havupalloon:
havuja
ruskea oasispallo
jyrsijäverkkoa
rautalankaa
oksasakset

Tee rautalangasta ripustuslenkki sieneen. Itse leikkasin pitkän rautalangan, jonka pistin pallon läpi ja toisesta kohtaa takaisin, ja punoin päät lenkiksi.

Sitten kieritin jyrsijäverkkoa pallon ympärille vahvistaakseni sitä. Sen jälkeen ei muuta kuin pistelemään havuja palloon mahdollisimman tasaisesti aloittaen alhaalta. Puolivälissä havut tulevat vaakatasoon ja sen yläpuolella vähän yläviistoon. Seuraa pallon muotoa, niin kyllä se sieltä syntyy.

Kaiken kiireen keskellä: 
Muistakaahan ottaa välillä rennosti kuten meidän kissakin tässä muistuttaa tekemään!
 

sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Hyvää isänpäivää!

Mitenkäs teillä on tätä isänpäivää vietetty?

Meillä on otettu rennosti. Iskä sai aamulla lahjansa, sitten syötiin vähän kakkua ja torttuja sekä käytiin päivemmällä viemässä haudoille kynttilät. Ihan perinteinen isänpäivä siis.

Yritin tehdä perheenpäälle Seeprakakun, mutta eipä se onnistunut kuten halusin ja kuvittelin. Ihan syötävää siitä tuli, mutta ulkonäkö - nooh - jotain raitoja sentään on vähän havaittavissa. Ohje testattavaksi löytyy tästä: https://www.kinuskikissa.fi/seeprakakku-salmiakkiraidoilla/
Seeprakakku
Tortuissa oli puolestaan pakko testata tätä uutta hittimallia eli lumihiutaletorttuja. Täytteeksi valitsimme tyttären kanssa tällä kertaa omena-kanelimarmeladia. 
Lumihiutaletortut
Jos haluat oppia tällaisen taittelun, hyvät kuvalliset ohjeet löytyy tästä Meillä kotona -sivulla: 

Yksi meidän iskän lahjoista oli kuvan isänpäiväsukat, jotka Facebookissa yhteisneulottiin. Ohjetta voi katsella Niina Laitinen desings - tai Taimitarhan FB-sivuilta. 
 Neuloin nämäkin sukat Novitan 7 veljestä -langasta. Turkoosi on Seiskaveikan Aapoa.
Ainiin! Vink vink! Tuolla Taimitarhassa on alkamassa taas joulukalenterisukat ensi kuun alussa. Käypä kurkkaamassa, jos kiinnostaa :)

Isistä puheenollen. Meidän iskä taisi hankkia itselleen tekemistä toviksi, samalla päästen toteuttamaan yhtä unelmaansa pienen hirsitalon kimpussa. Ensi kesästä lähtien ei taas tekeminen lopu. Tällainen reilu satavuotias on ollut myös minun unelmani jo vuosikausia ja minähän näen tämän jo valmiina... . Saatattepa tekin päästä seuraamaan urakkaa sitten myöhemmin. Alla pari kuvaa vielä vähän tyhjennystä kaipaavasta tuvasta ja kamarista.

Tuvan seinät on puhdistettu valmiiksi
ja kattokin jo valmiiksi rapattu - tälle tuskin halutaan tehdä mitään
Kamarissa on vielä mm. pahvit katossa ja uunin kunto selvittämättä. Pari seinähirttä tullaan ainakin vaihtamaan joku kesä.
Kesää odotellessa!

Ja hei, 
jos tiedossa on pelastettavia vanhoja huonekaluja (pirttikalustoa, emännänkaappia, muita kaappeja tai sivustavedettäviä sohvia) tai esim. hyväkuntoisia räsymattoja, niin kertokaahan! Saattaa olla, että voimme tarjota uuden kodin joillekin vanhuksille.

Kaikki isät ja papat, hyvää isänpäivää vielä teille 
Kukat Linja-kukasta

sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Villasukkahaaste

Oletko halunnut neuloa villasukkia, mutta tunnet, tiedät tai luulet ettet osaa? Tartupa Novitan villasukkahaasteeseen: https://www.novitaknits.com/fi/fi/villasukkahaaste. Linkin takaa löydät kaiken tiedon, mitä sukkien neulomisessa tarvitset, myös videoina. 

Vielä ehdit tehdä joululahjaksi siis sukkia ystävillesi tai läheisillesi. 
Mukavia hetkiä harrastuksen parissa :)

sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Pirskeet-sukat

Tänään on ollut todella kaunis syyssää, mutta palataanpa siitä huolimatta hetkeksi heinäkuun helteisiin. Heinäkuussa nimittäin Sullavikat-blogin ja iloisten neuleohjeiden verkkokaupan pitäjä Mia Sumell järjesti villasukka KAL:n. Yhdessä neulottiin pitkät sukat, Pirskeet nimeltään.
Pirskeet Novitan 7 veljeksestä
Sukat neulottiin vähän poikkeuksellisesti varpaasta varteen, mistä tykkäsin kovasti.
Nämä olivat mukava projekti jämälankojen tuhoamiseksi (noin niinku periaatteessa). Itselleni kävi vain niin, että ensinnäkin valkoinen lanka loppui aika pian kesken ja toiseksi halusin myös sukkiin uutena vihreän ja vaaleansinisen, joten aivan täysin mun sukkiani ei voi kutsua jämälankasukiksi. Parista punasävyisestä seiskaveikasta pääsin kuitenkin eroon, mutta kolme uutta kerää jäi näiden jälkeen jämäkeriksi johonkin seuraavaan juttuun ;)
Pidin näissä sukissa erityisesti siitä, että jalkapohja on erinäköinen kuin jalkaterän päälypuoli.
Sukkaprojektin ohjeet löytyvät ainakin vielä Mian blogista, jos innostuit näistä hauskoista pitkistä sukista: https://www.sullavikat.com/blogi

Leppoisaa syyssunnuntain iltaa!
Nauhusten syksy

sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Vauvalle

Vajaat kaksi viikkoa sitten lähisuku kasvoi pienenpienellä prinsessalla. Etukäteen ei ollut tietoa vauvan sukupuolesta, joten mummeli joutui varautumaan neutraalein värein. Alkukesästä neuloin pikkuiselle toukkapussin ja hetki ennen pirpanan syntymää virkkasin turvalonkeron. 
Toukkapussi on turvallisen tuntoinen, lämmin ja mukava vauvalle, joka on tottunut asustelemaan äidin massussa syntymäänsä saakka. Kun se on neulottu joustinneuleena, se antaa kivasti tilaa vähän liikuskella ja venytellä. Lankana pussissa käytin Novitan 7 veljestä yksiväristä ruskeaa ja ruskeansävyistä raitalankaa.
Ohjeet toukkapussiin löydät mm. täältä:  
Raidat pussiin tein 2 krs raitalangasta ja 2 krs yksivärisestä ruskeasta. Neuloin pussin joustinneuleena 3 o, 2 n. Ohjeesta poiketen virkkasin alareunaan kujan niin ikään virkatulle solmimisnauhalle. Uskon, että ainakin vaipanvaihtotilanteissa avattava alareuna on suuri helpotus. Virkkasin myös pään aukkoon reunan kiinteillä silmukoilla, koska neuloin pussin kahdella langalla ja halusin siistimmän reunuksen. 


Turvalonkeroita on nopea ja hauska virkata. Pitäessäni vauvaa ensimmäistä kertaa sylissä, hän piti molemmin käsin kiinni juuri saamastaan lonkerokaverista :) Käytin tähän kullanruskeaan turvalonkeroon Blend Bamboo -lankaa. Ohje lonkeroon löytyy täältä:  https://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/ohjeet-keskosille-tarkoitettujen-mustekalalonkeroiden-tekemiseen/726062/

 Mukavia syysiltoja ja alkavaa viikkoa!  

sunnuntai 2. syyskuuta 2018

Ulkoilua Kemi-Keminmaa-Tervola -alueella

Kesä on vaihtumassa syksyyn, mutta kesäisen lämpimät päivät houkuttelevat ulkoilemaan. Arkenakin ehtii tehdä pieniä patikointi- tai eväsretkiä lähistölle. Tässä pari vinkkiä meidän reissuiltamme :)

Tervolan Kätkävaaran luontopolku

Alla muutama kuva Kätkävaaran luontopolun varrelta. Reitti oli merkitty todella hyvin ja sen varrella oli erikoisia paikkoja ja kauniita maisemia. Osin kivikossa/rakassa kulkeva reitti oli paikoin hieman haastava kulkea.

 



Lisätietoa Kätkävaarasta löytyy mm. näistä linkeistä:


Kivalojen-Martimoaavan reitit

Kävimme tällä kertaa Keski-Penikan näkötornin reitillä, koska se on lyhyt (n. 2km/suunta) ja teimme retken työpäivän jälkeen illalla. Alkupää oli helppoa maastoa, tienpohjaa pitkin, mutta osa reitistä kulki vaikeakulkuisessa kivikossa. Nousua (ja toiseen suuntaan tietysti laskua) oli reilusti. Maisema näkötornilta oli huikaiseva! Tornilla on myös autiotupa, jossa voi halutessaan yöpyä (http://www.luontoon.fi/kivaloautiotupa).





Alueella on useita reittejä, joista osasta ainakin löytyy tietoa täältä:

Laitakari 

Eilen kävimme puolestaan veneilemässä ja eväsretkellä Perämeren pohjukassa Kemin edustalla olevassa Laitakarin saaressa. Saaren historiasta löytyy tietoa mm. Wikipediasta: https://fi.wikipedia.org/wiki/Laitakarin_saha ja nykytilasta vaikka täältä https://yle.fi/uutiset/3-9053802.
Saaren kunnostus on meneillään ja siinä apuna käytetään myös lampaita kesäisin :)

 




Tänään jatkamme maakuntamatkailua Tornioon, jossa on meneillään Kansainväliset suurmarkkinat ;)

Tärkein päivä tänään on kyllä mummun mussukalla, joka täyttää jo kolme vuotta!
Onnea rakas Oliver ♥
#mummuleipoo

perjantai 31. elokuuta 2018

Pohjoismainen käsityöviikko 1.–8.9.2018

Syyskuun alussa vietetään ensimmäisen kerran Pohjoismaista käsityöviikkoa. Taitoyhdistykset eri puolilla Suomea järjestävät tapahtumia ja ohjelmaa viikon aikana, mutta kuka tahansa muukin voi osallistua viikkoon järjestämällä jotain käsityöaiheista ohjelmaa.

Esimerkiksi Taito Pohjois-Pohjanmaa Oulussa järjestää käsityöpiknikin huomenna iltapäivällä
Lisätietoja käsityöviikosta löytyy täältä: https://www.taito.fi/nordiccraftweek

Facebookissa pääset tutustumaan aiheeseen täällä: https://www.facebook.com/nordiccraftweek/

sunnuntai 26. elokuuta 2018

Betoniaskartelua

Oletko kokeillut betoniaskartelua? 

Minulla se on ollut mielessä ja to do -listalla jo pitkään, mutta joku viikko sitten - lämpimänä ja aurinkoisena kesäpäivänä toteutin tämän ajatuksen, jonka epäilin jo jäävän ikuiseksi suunnitelmaksi.

Tarvitset:

sementtilaastia
vettä
ruokaöljyä
sekoitusastian (vaikka ämpäri)
lapion tai vispilän
muotteja

En hoksannut ottaa tekovaiheessa yhtään kuvaa, mutta näin se menee:

Laita ämpäriin laastia tarvitsemasi määrä ja sekoita siihen hieman vettä. Mössö ei saa olla liian löysää, joten lisää vettä hyvin varoen. Jätä valmis, puuromainen laasti ämpäriin 15-30 minuutiksi tekeytymään.

Jos käytät esim. muovimuotteja, käsittele niiden sisäpinta ruokaöljyllä. Tämä helpottaa muotin irroittamista.

Sekoita laastia vielä kerran ennen valamista. Kaada laasti muottiin ja taputtele sitä riittävästi ilmakuplien poistamiseksi. 

Peitä muotit muovilla ja jätä ne tasaiselle alustalle kuivumaan 3-5 päiväksi. Pinta tarvitsee välillä vähän vettä. Joten jos sataa, avaa muovit ja anna betonipinnan kastua, muutoin sumuttele sitä aika ajoin. Betonista tulee kestävää, kun se kuivaa hitaasti. Muotin poistamisen jälkeenkin voit vielä kastella työtä ja antaa sen kuivua edelleen muovin alla vuorokauden verran.

Itsellä oli tarkoitus testata valua pieniin kumisaappaisiin, jotka vartavasten hain kirppikseltä. 

Massaa jäi, joten upotin siihen ensin pitsiliinan. Betonista märän liinan laitoin pienen hillopurkin päälle kuivumaan, jotta sain sen haluttuun muotoon.
Riittipä sitä betonimössöä vielä vuorenkilven ja raparperin lehdellekin. Vuorenkilvestä huomaa, että sitä ei ole saanut taputeltua riittävästi ilmakuplien poistamista varten, joten siihen jäi rumia reikiä.















Tämä(kin) oli koukuttavaa puuhaa, ja voisin tehdä jotakin kivaa vielä. Ideoita ainakin riittäisi.
Kuten huomasit, hoppuisan hommaa tämä ei ole. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan!